Dit is waarom studenten hun stageperiode bij Frontis een 9+ geven

Blog
02 juni 2021
Graphic One Graphic Two

UPDATE 2-7-2020: Alle stagiair(e)s zijn inmiddels geslaagd met dikke cijfers! 

Stagiair(e)s heeft Frontis doorlopend, maar afgelopen periode hadden we een uniek aantal. Want: volle bak! Dat was stageperiode februari - juni 2020 bij Frontis met maar liefst 6 stagiaires (HBO/MBO, waarvan 5 afstudeerders) in verschillende disciplines.

Hun stage/afstudeeropdracht volbrengen Bregje (interaction design), Job (development), Joris (development), Joyce (HR) en Luuk (digital marketing), zoals het er nu naar uitziet, met succes. Merijn (development, ook werkzaam bij Frontis) heeft een afwijkende stageperiode, maar is ook goed begonnen. Allen vanuit huis; want die 'volle bak' was er letterlijk 4 weken en toen kwam de coronacrisis. Maar deze toppers hebben zich er goed doorheen geslagen! En ze geven hun stageperiode ook nog eens een dikke 9! Hoe hebben Bregje, Job, Joris, Joyce en Luuk deze, toch wel gekke, stageperiode bij Frontis ervaren? We vroegen het aan ze.

Stagiaires Joris, Job en Bregje

Stagiaires Joris, Job en Bregje

Jullie stageperiode zit er alweer (bijna) op! Toch altijd spannend hé? Als je terugkijkt naar het begin, wat verwachtte je van je (afstudeer)stage bij Frontis? 

Bregje: "Ik keek naar Frontis als een bedrijf dat altijd een stapje extra zet (en dat ook van hun personeel verwacht), dit past bij mij, maar maakte me tegelijkertijd ook iets onzeker. Ik dacht: 'ben ik dan wel goed genoeg?', maar solliciteerde toch en werd al snel op mijn gemak gesteld". Joris wilde stagelopen bij een 'allround' bureau met een jonge club mensen en een informele werksfeer: "Deze verwachting werd overtroffen; ik had niet verwacht dat ik buiten mijn team nog veel contact zou hebben met andere afdelingen of met mensen uit het management. Dit contact maakte dat ik mij buiten het team om ook gezien voelde bij Frontis." 

Luuk vertrouwde erop dat het goed zou komen: "Het belangrijkste vond ik dat ik een eigen werkplek had binnen de afdeling waar ik zou afstuderen, met goede ondersteuning van mijn begeleider. Al voordat mijn stage begon kreeg ik een bericht met foto's: er werd hard gewerkt aan mijn nieuwe werkplek! Op mijn eerste werkdag nam Hugo mij 'aan de hand' mee door het gebouw om de mensen binnen Frontis beter te leren kennen". Een open sfeer en goede begeleiding was ook voor Job belangrijk: "Vanaf mijn eerste stagedag wist ik: dit zit wel goed". 

Joyce kende Frontis al vanuit haar vorige stage, toen ze nog de opleiding Marketing en Communicatie volgde. Vooruitlopend op haar afstudeerstage begon ze een tijdje terug als junior HR medewerker bij Frontis. "De combinatie werken/afstuderen was fijn, zo leerde ik (de mensen binnen) Frontis echt goed kennen."

We zien vaak dat jong talent uit de Achterhoek graag in de stad werkervaring opdoet, bijvoorbeeld omdat ze op kamers wonen of omdat bedrijven in de stad meer aanspreken. De meesten van jullie kozen (gelukkig!) bewust voor een stagebedrijf in de Achterhoek; waarom?

Job: "Ik zag Frontis als een bedrijf waar ik veel zou kunnen leren, dus waarom zou ik het verderop zoeken?". Joris: "Omdat ik uit de Achterhoek kom, wilde ik ook graag hier stagelopen. De nuchtere, informele sfeer sprak mij vanaf het kennismakingsgesprek al aan". 

Bregje wist ook dat, ondanks dat ze in Arnhem op kamers woonde, ze na het afronden van haar studie terug zou gaan naar, zoals ze het zelf zegt: de altijd mooie Achterhoek. "Ik ging daarom bewust op zoek naar een stageplek die qua afstand goed te doen was vanuit Winterswijk".

Jullie werkten door de coronacrisis het grootste gedeelte van de stage vanuit huis. Dat is flink schakelen! Erg knap en vast niet altijd makkelijk. Hoe hebben jullie je hier doorgeslagen? 

"Voor de voortgang was het niet altijd prettig, maar er zat weinig anders op" geeft Luuk eerlijk aan. "Ondanks dat ik mijn werkplek en de collega's miste, heb ik mijn stage wel als positief ervaren. Gelukkig kon ik de interviews voor mijn onderzoek digitaal voortzetten, maar korte vragen waarvoor je normaal gesproken even bij iemand langsloopt, ging door het thuiswerken wat lastiger. Toch had ik wel dagelijks contact met collega's, zij waren betrokken en vroegen regelmatig hoe het ging. Ook kon ik een beroep op ze doen als het nodig was." 

Ook Joyce kon haar interviews digitaal houden, waardoor corona weinig impact had op haar afstudeerstage: "Ik heb een thuiswerkplek ingericht en kon vanaf daar alle werkzaamheden doen. Het was voor mij gewoon doorpakken, omdat ik een hele strakke planning voor mezelf had gemaakt, haha. Gelukkig had ik aan Inge een hele fijne begeleider die echt heeft bijgedragen aan zowel de kwaliteit van mijn onderzoek als mijn persoonlijke ontwikkeling". 

Joris ondervond weinig moeilijkheden: "Natuurlijk haperde de verbinding wel eens en miste ik het soms om even naar iemand toe te lopen, maar ik kon productief werken en had aan Leon een goede begeleider. Hij zorgde er op afstand voor dat ik goed nadenk voordat ik iets doe en mij beter aan 'codeconventies' houd."

Job: "Het was een vreemde ervaring, niemand heeft zoiets nog meegemaakt. Gelukkig pakte Frontis dit goed aan en kon ik altijd bij mijn begeleider terecht met vragen. Als ik ergens vastliep keken we samen naar een oplossing en... die werd altijd gevonden!". 

"Ik heb nu zo'n 12 weken met mezelf doorgebracht 😉" zegt Bregje "En natuurlijk moest ik schakelen om (nu extra) zelfstandig op niveau te blijven presteren. Maar vooral bij afstuderen komt het op jezelf aan. Ik had het geluk dat ik een 'intern' project had, zodat ik mijn onderzoeksdoelgroep makkelijk kon benaderen voor het deelnemen aan onderzoeken, brainstormsessies en tests. Ook mijn begeleider Sebastiaan kon ik altijd bereiken, hij nam de tijd voor vragen en stukken leesvoer."

Stagiair Luuk

Stagiair Luuk

Wat is het belangrijkste dat jullie geleerd hebben tijdens je stage bij Frontis?

Bregje: "Het belangrijkste wat ik geleerd heb is eigenlijk niet eens direct gerelateerd aan mijn studie, maar is meer het vertrouwen in jezelf en dat je jezelf kunt zijn binnen zo'n bedrijf als Frontis".

Job: "Naast vakinhoudelijke kennis heb ik ook veel geleerd rondom communicatie".

Joris: "Dat een goede teamsfeer bijdraagt aan je eigen productiviteit".

Joyce: "Ik heb veel geleerd over hoe je als organisatie kunt bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie en medewerker. Daarnaast heb ik veel geleerd over het maken van een strakke planning en het uitvoeren van een onderzoek, met alles wat daarbij komt kijken".

Luuk: "Jezelf aanpassen aan iedere situatie/verandering en hiervoor met creatieve oplossingen komen. Ik denk dat ik goed heb geleerd om zelfstandig op afstand te werken en heb beseft hoe belangrijk vandaag de dag ‘online’ voor ons is".

Ondanks dat deze stageperiode anders dan anders was, waarderen jullie deze toch met een 9 of hoger: waar zit dat 'm in?

Bregje: "Frontis is een fijne, veilige plek met een informele sfeer waar je als stagiair kan leren op vele vlakken dankzij de verschillende disciplines. En tijdens corona werd er bijna wekelijks een virtuele VrijMiBo georganiseerd, waardoor we elke week op een leuke manier toch nog gezamenlijk afsloten. Goed voor de teambuilding!"

Job: "Er is een goede sfeer binnen Frontis, vanaf de eerste dag werd ik goed ontvangen en er is altijd wel tijd voor een grapje!"

Joris: "De teamsfeer is super en ik heb veel geleerd over front-end en back-end en ook om deze twee disciplines te combineren."

Joyce: "Frontis is een dynamische organisatie waar je veel kunt leren, er is ook veel ruimte voor je eigen ontwikkeling. En ondanks dat ik veel thuis werkte aan mijn afstudeeronderzoek, heb ik ontzettend gelachen met iedereen tijdens de virtuele VrijMiBo's. Je ziet op dit soort momenten dat Frontis echt een team is."

Luuk: "Je merkt dat Frontis een 'platte' organisatie is, je voelt je er snel thuis. Iedereen is erg behulpzaam en ik heb mede daardoor een hele leuke en vooral leerzame tijd gehad."

Eén van de Virtuele VrijMiBo's, deze keer met Moppentapper Jeroen Smits

Eén van de Virtuele VrijMiBo's, deze keer met Moppentapper Jeroen Smits

Stage/afstuderen bij Frontis

In februari 2023 hebben we weer plek voor twee stagiair(e)s. We maken graag kennis met nieuw talent. Solliciteren doe je via de button!

Een artikel door:
Monique
Communicatie- en contentspecialist