naar Vanaf de werkvloer

Zo maak je de overstap van Java naar .NET

Blog
07 december 2021

Je bent net klaar met je studie HBO-ICT en zoekt je eerste baan als front- of back-end developer. Na een tijd stuit je op een leuke vacature. Maar ja, wat als ze bij het betreffende bedrijf niet met Java programmeren, maar met .NET? De truc is om je niet te laten beperken door de programmeertaal en tóch op zo’n vacature te solliciteren. Dat deed ik ook. Daarom werk ik sinds 2018 met plezier bij Frontis met .NET. Ik geef je graag wat tips op basis van mijn ervaring!

Java en .NET zijn net twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Alsof je naar een wedstrijd van Ajax en Feyenoord kijkt. Maar die tweestrijd heb ik zelf nooit ervaren. Ik had nog niet veel ervaring met Java, want ik kwam net uit de schoolbanken. Voor mij was die overstap daarom gevoelsmatig niet zo groot.

Je leert tijdens je studie al snel dat er meer programmeertalen zijn, zoals Java, C# en .NET. Ze vallen in hetzelfde ‘bakje’ en zijn afgeleid van Java - daarom wordt Java door veel HBO-ICT opleidingen als basis programmeertaal gehanteerd.

In de loop van je studie begrijp je steeds beter hoe programmeertalen in elkaar steken. Als je eenmaal inziet dat de basis nagenoeg hetzelfde is, dan maakt het niet zo veel uit met welke programmeertaal je gaat werken.

Tip 1: Beperk jezelf niet door bekende technieken, maar verbreed je blik

Laat je daarom niet beperken tot Java als je de arbeidsmarkt betreedt. Ik koos voor een breder perspectief want als je je alleen op Java richt, vallen er al veel (leuke) bedrijven af. Met tunnelvisie sluiten veel vacatures namelijk niet aan op je verwachtingen, ervaring en expertise.

Om enkele voorbeelden te noemen:

  • Waar je tijdens je studie met Java werkte, zie je nu .NET (core) of C# in de vacature staan
  • Waar je enkel nog gewerkt hebt met React.js, vraagt het bedrijf om ervaring met Vue.js
  • Waar tijdens de studie diverse databases centraal stonden, werkt het bedrijf enkel met SQL-server

Deze technieken staan tegenover elkaar, maar het idee erachter is nagenoeg hetzelfde. Ze passen in hetzelfde straatje. Het verschil zit ‘m vooral in de implementatie. Dus ben je (nog) niet bekend met de techniek maar ben je wel bereid én gemotiveerd om iets nieuws te leren? Dan hoeft het in eerste instantie zeker geen 100% match te zijn met de vacature – die match vormt zich vanzelf.

Tip 2: Neem de tijd om de programmeertaal je eigen te maken

Ik solliciteerde bij Frontis met geen enkele ervaring in de technieken .NET en C#. De vacature sprak me erg aan, ondanks dat deze was gericht aan medior in plaats van junior developers. Wat Frontis vroeg, kon ik op dat moment niet bieden. Tóch liet ik van me horen. Ik kwam er al snel achter dat helemaal geen probleem was dat ik de technieken nog niet beheerste die Frontis gebruikte.

Zorg ervoor dat je de tijd en ruimte neemt (en krijgt) om te leren en zelfstandig projecten op te pakken. Zo word je bekend met de werkwijze van de organisatie én maak je een vertaalslag van Java naar .NET.

Kom je er niet uit? Schakel de hulp in van collega’s

Zelfstandig werken is key, maar je kunt ook altijd terecht bij collega’s met vragen of problemen. Zij werken al jaren met de technieken die jij nog niet volledig beheerst. Bij Frontis word je in de eerste maanden gekoppeld aan een buddy, op wie je altijd terugvalt als het even niet lukt.

Daarnaast vinden er regelmatig meetings plaats, zoals de daily. Tijdens een daily stand-up maken de development-teams van Frontis een dagstart van maximaal 15 minuten: collega’s geven elkaar updates over het werkproces en geven aan waarbij zij hulp nodig hebben.

Tip 3: Leer door te doen

Deze tip lijkt een open deur, maar is altijd goed om te benoemen: je leert het snelst door te doen. Ik mocht direct aan de slag met projecten in het Kentico CMS. Hierdoor had ik geen cursus nodig en leerde ik -op een leuke manier!- de programmeertaal kennen.

Tegelijkertijd tackelde ik op deze manier mijn grootste drempel: in CMS-softwarepakketten zoals Kentico of Umbraco is veel mogelijk. Dat is een van de grootste uitdagingen van een developer... Je weet namelijk meestal wel wát je wil realiseren, maar niet direct hóé je het moet maken.

Dit is niet per se programmataal-gerelateerd, maar vereist wel de nodige tijd om tot de beste oplossing te komen. Communiceer aan je collega’s hoeveel tijd je denkt nodig te hebben, zodat zij hun verwachting kunnen bijstellen. Als je dan op een gegeven moment de juiste oplossing vindt, denk je bij jezelf: ‘Was dit nou zo moeilijk?’. En alle nieuw opgedane kennis neem je mee naar het volgende project!

Overweeg jij de overstap van Java naar .NET? Stel al jouw vragen aan onze developers!

Ben je net afgestudeerd of opzoek naar een andere uitdaging binnen development? Als je een overstap overweegt van een andere programmeertaal naar .NET of C#, dan gaan wij graag met jou in gesprek. Onze developers delen graag hun ervaringen met jou en beantwoorden jouw vragen.

Een artikel door:
Frank
Developer