naar Vanaf de werkvloer

Tim vertelt: dit is Umbraco voor een front-end developer

Blog
22 juli 2022
Graphic One Graphic Two

Als front-end developer bij Frontis ben ik voor een groot deel verantwoordelijk voor de implementatie van het CMS waar wij veel mee werken: Umbraco. Ik neem je mee in de wereld van Umbraco, hoe ik ermee werk, wat het voor ons doet en waarom je het zeker eens zou moeten proberen.

Wat is Umbraco?

Umbraco is een open-source CMS gebasseerd op het .NET framework. Denk aan WordPress, maar met een andere programmeertaal als fundament. In vergelijking met WordPress is Umbraco niet zo populair, maar met meer dan 700.000 wereldwijde installaties is het een gevestigde naam binnen het CMS-landschap. Er is een actieve community die niet alleen helpt bij vragen op het officiële forum, maar ook werkt aan packages en het optimalisatie van de Umbraco core.

Rol van front-end developer

De rol van een front-end developer in een websitetraject is van groot belang. In projecten waar weinig back-end werk aan te pas komt, ben je zelf verantwoordelijk voor de inrichting en implementatie van Umbraco. En natuurlijk ook voor de ontwikkeling van de front-end zelf. Ik vind het erg prettig om deze rol op me te nemen, ik kan zelf bepalen hoe bepaalde onderdelen opgebouwd worden en hoe de data wordt gevormd in Umbraco.

Bij Frontis ben je dus niet alleen bezig met pure front-end, je denkt ook na over hoe de technische structuur van het project gevormd wordt en over de wijze waarop de klant content kan vullen. Dit alles maakt de functie als front-ender nét wat uitdagender.

Dit klinkt misschien allemaal vrij overweldigend, maar veel van deze keuzes hebben we vastgelegd in ons basisproject.

Technieken die we gebruiken

Als front-ender bij Frontis word je uitgedaagd om je de wereld van Umbraco eigen te maken. Je bent verantwoordelijk voor de implementatie van de templates (die we zelf ontwikkelen) binnen Umbraco. Daar komen in een doorsnee project de volgende technieken bij kijken:

  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • Razor (template language van .NET)

Het koppelen van templates aan Umbraco is vrij simpel om te doen. Als je de basis van de Umbraco elementen onder de knie hebt, ben je als snel in staat zelf de mooiste dingen op te zetten zonder dat je daar een back-ender bij nodig hebt. Hoe vet is dat!

Flexibiliteit in Umbraco

Umbraco is erg flexibel. Het is ontworpen om eigen te maken en uit te breiden. Binnen Frontis is Umbraco dan ook meer dan alleen een plek om content te beheren. Het is een stabiel platform waarop we websites met maatwerk ontwikkelen.

Zo hebben we eigen packages ontwikkeld om features snel op te kunnen zetten. Hierdoor kunnen we meer waarde bieden aan onze klanten door minder met boilerplate bezig te zijn en meer met specifieke wensen van de klant.

Check ook deze mooie voorbeelden van websites waar de flexibiliteit van Umbraco optimaal is benut: www.detweebruggen.nlwww.arco.nlwww.mastersinlean.nlwww.ixon.cloudwww.winterwarm.nl

Geen 'plugin-hell'

Ik hoor en lees veel over het ecosysteem van WordPress vanuit de ogen van een developer. Ik heb 'horrorverhalen' gelezen over websites die met plug-ins aan elkaar hangen. Niet om WordPress af te kraken, maar dat lijkt me geen prettige manier van werken.

Umbraco doet het anders. Umbraco is in de basis een CMS, dus veel features die je hierbij verwacht zitten in de core van Umbraco. Plug-ins zoals ACF, WPForms of pagebuilders heb je niet nodig. Al deze functionaliteiten zitten standaard in Umbraco of zijn beschikbaar via een 1st party package. Dit zorgt voor een vlekkeloze developer experience én reguliere updates.

CI/CD met Umbraco

Voor een optimale developer experience hebben we voor veel projecten een pipeline ingericht waarmee we eenvoudig een Umbraco website kunnen builden, testen en releasen naar verschillende omgevingen. Denk hierbij aan een test-, acceptatie- en productie-omgeving. De tijd van je wijzigingen online zetten via FTP zijn gelukkig allang voorbij. Bij Frontis wordt alles met Git beheerd en DevOps is verantwoordelijk voor het builden en releasen van onze projecten.

Om dit allemaal mogelijk te maken maken we gebruik van Azure Devops in combinatie met Microsoft Azure. De geavanceerde PaaS oplossing van Microsoft waarmee we alle projecten beheren en waarin we samenwerken. Ook hier voorziet het basisproject van alle basisinstellingen die automatisch voor je worden ingesteld.

De toekomst van Umbraco

Frontis is begonnen met Umbraco toen de eerste bétaversies van Umbraco 8 beschikbaar waren. Inmiddels staan we aan de vooravond van een nieuwe Umbraco release, met een geheel nieuwe architectuur en gebaseerd op de nieuwe technologieën binnen .NET. Het belooft veel goeds voor de toekomst, ook voor ons als front-enders bij Frontis.

Wil je ook bij Frontis aan de slag met Umbraco?

Leuk! We zoeken op dit moment een Front-end developer!

Een artikel door:
Tim
Developer